Teavizit

A csodatevõ  gyom:

    A korábban haszontalan  gyomnak  tartott  füzike fajtáinak, -(kisvirágú, mocsári, hegyi, bolyhos, rózsaszínû, stb.) olyan erejük van, hogy gyakran egy csapásra elmulasztják a prosztatabetegségben szenvedõk panaszait. Az újra felfedezett és népszerû füzike  a hólyag és prosztatabetegséget gyógyít. Naponta két csészényi javasolt, az egyik reggel, a másik vacsora elõtt.

Fekete  tea: Elterjedt, és általános típus. A fekete tea a zöld tealevelek fermentálásával, azaz speciális hõkezelésével készül.

Zöld teák:  Mint neve is mutatja, a cserje legzsengébb  leveleit szedik le, és fermentálás, érlelés nélkül szárítják. A színe ezért zöldes-aranysárga. Japánban, szinte csak zöldteát fogyasztanak, de a világ más részein is  egyre népszerûbbek, az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt.A zöldtea sok polifenolt tartalmaz, mely megvédi szervezetünket a szív - és  érrendszeri, valamint a tumoros betegségektõl.Egy másik antioxidáns, mely lassítja az öregedési folyamatokat a szervezetben.

Oolong (vörös) teák:  Az oolong teakeverékek félig fekete, félig zöld teának felenek meg. A rövid ideig tartó kezelésnek köszönhetõen, a tealevelek külseje sötét, a belseje azonban  világos színû. Illata  a fekete teára emlékeztet, azonban egészségesebb annál, így a fekete tea kedvelõinek ajánlott. A vörös tea, a  fekete, és a zöld tea közt található,  a kezelés  valamint ízvilág  tekintetében.

Gyümölcsteák:  A különbözõ szárított gyümölcsökbõl fõzött italok, - de nem teák, - nagy népszerûségre tettek  szertazok körében is, kik nem kedvelik a klasszikus teafüveket.Ezen kívül léteznek  még  egyéb gyógyító készítmények, melyeket  elõször az indiánok készítettek. Mára nem ritkán fûszerekkel, virágszirmokkal, illóolajat  tartalmazó növényekkel aromásítják ezeket.

TEASZÓTÁR:

A teákon, teásdobozokon, az alábbi jelölések olvashatóak:

"S" = (Souchong)= az ág alján található, nagyobb méretû durva levél

"P"= (Pekoe)= a teacserje szálainak végérõl szüretelt rész, a levélrügy és az alatta lévõ két levél.

"OP"=(Orange Pekoe)= fiatalabb és kisebb méretû, csúcs nélküli levél. Nevét a nagyrancsba hajló színérõl nyerte.

"BOP"=(Broken Orange Pekoe)= hasonló mint az OP tea, csak általában géppel takarítják be, a leveleket, amelyek ezért összetörnek.

"FOP"=(Flowery Orange Pekoe)= a  teacserje hajtásainak végérõl, általában kézzel szüretelt levél.

"GFOP"=(Golden Flowery Orange Pékoe)= a két legfelsõ levelet és az aranyszínû rügyet tartalmazó fiatal tealevél.

"TGFOP"=(Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)= a FOP nagyobb részei, melyek a hajtás végérõl szedett rügyekbõl is sokat tartalmaznak.

"FTGFOP"=(Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)= a TGFOP magasabb minõségi fokozata.

"SFTGFOP1"=(Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe-grade 1)= különlegesen finom, elsõ osztályú minõségû, arany virágú fekete teafajta.

"Estate"= (birtok) = az ültetvény nevét jelöli, ahonnan a levelek származnak.

"Vintage"=(szüret)= egy szüretbõl származó, mással nem kevert levelek.

"First Flush"=(elsõ virágzat)= a levelek az év elsõ termésébõl származnak. Finom, ízletes és könnyû tea készíthetõ belõle.

"Second Flush"=(második virágzat)= a levelek a második szüretbõl származnak. Erõteljesebb, gazdagabb és sötétebb tea készíthetõ belõle.